szmaragdowy dżem agrestowy

1 godz. 30 min.
4 porcje
Szmaragdowy dżem agrestowy
kcuxen, stock.adobe.com
0

Najlepszym kęsem agrestu według jednogłośnej opinii mojej rodziny jest taki szmaragdowy dżem. Jest nie tylko smaczny i pachnący, ale także po prostu piękny, więc ozdobi domowe przyjęcie herbaciane, a nawet świąteczny stół.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej liście wiśni wodą, gotuj przez 5 minut po zagotowaniu i odcedź bulion.

Napełnij agrest wywarem z liści i pozostaw na jeden dzień w chłodnym miejscu.

Odcedź płyn, dodaj cukier i gotuj syrop, aż się rozpuści.

Zanurz agrest w syropie, gotuj przez kolejne 15 minut i w razie potrzeby zetrzyj tłuczkiem.

Zwiń szmaragdowy dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy