Najlepszym kęsem agrestu według jednogłośnej opinii mojej rodziny jest taki szmaragdowy dżem. Jest nie tylko smaczny i pachnący, ale także po prostu piękny, więc ozdobi domowe przyjęcie herbaciane, a nawet świąteczny stół.
Składniki
- agrest (zielony) – 2 kg
- liście wiśni - 100 g
- cukier - 1.4 kg
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej liście wiśni wodą, gotuj przez 5 minut po zagotowaniu i odcedź bulion.
Napełnij agrest wywarem z liści i pozostaw na jeden dzień w chłodnym miejscu.
Odcedź płyn, dodaj cukier i gotuj syrop, aż się rozpuści.
Zanurz agrest w syropie, gotuj przez kolejne 15 minut i w razie potrzeby zetrzyj tłuczkiem.
Zwiń szmaragdowy dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy