Istnieje milion sposobów na konserwowanie ogórków na zimę. Jednym z najbardziej oryginalnych jest zwijanie ich w słoiki z cienkimi płytkami. Okazuje się, że jest to bardzo niezwykła i piękna przekąska. A do krojenia użyj obieraczki do warzyw lub specjalnego rozdrabniania.
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
- woda - 500 ml
- cukier - 30 g
- sól - 40 g
- ziarnista musztarda - 20 g
- ziele angielskie (groszek) – 20 g
- kurkuma - 15 g
- ocet - 70 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki na talerze i włóż do wysterylizowanych słoików.
Zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami, dodaj ocet i gotuj przez 5 minut.
Zalej ogórki marynatą i przykryj pokrywkami.
Umieść słoiki w garnku z wodą i gotuj przez około 10 minut.
Zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy