Gotowa baza do ulubionego zielonego barszczu o każdej porze roku! W tym procesie szczaw nieznacznie zmienia kolor, ale jego smak pozostaje taki sam. Dzięki kwasowi w liściach nawet ocet nie jest potrzebny-wszystko we własnym soku.
Składniki
- szczaw - 700 g
- sól - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz liście i usuń wszystkie żółte i uszkodzone. Odetnij łodygi - możesz je wyrzucić lub posiekać, a także wysłać do słoika.
Przez kilka minut zalej szczaw zimną wodą, a następnie pozwól mu spłynąć i rozłóż na papierowych ręcznikach.
Poczekaj, aż liście wyschną – im mniej nadmiaru płynu dostanie się do słoika, tym lepiej.
Pokrój szczaw lub pozostaw liście w całości – jak wolisz.
Delikatnie wymieszaj je z solą, weź trochę rękami i pozostaw na godzinę.
Mocno ubij szczaw do wysterylizowanego słoika, zalej pozostałym sokiem i zwiń.