Dżem warzywny jest dla wielu nadal ciekawostką. Jeśli właśnie zastanawiasz się, od czego zacząć zapoznanie się z tą nową stroną książki kucharskiej – Złap niezawodny i sprawdzony przepis na dżem z dyni z cytryną i pomarańczą dla smaku.
Składniki
- Patisson - 500 g
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 1 rzecz
- woda - 250 ml
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz squash i pokrój w kostkę.
Owoce cytrusowe zalać wrzącą wodą, usunąć nasiona i zetrzeć.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj przez 3 minuty.
Wyślij squash do syropu i ponownie zagotuj.
Dodaj cytrusy i gotuj przez 3 minuty.
Pozostaw obrabiany przedmiot do ostygnięcia przez około 2 godziny.
Ponownie zagotuj, gotuj przez kilka minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy