Przygotuj aromatyczne nektaryny w syropie w środku lata i po 6-8 tygodniach ciesz się najdelikatniejszym smakiem tych owoców. Lubię po prostu podawać nektaryny na słodkim stole lub używać jako nadzienia do wypieków, jako dodatek do budyniu i innych deserów.
Składniki
- Nektaryna - 25 szt.
- woda - 1,25 L
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - 2,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj twarde nektaryny, wytrzyj ręcznikiem kuchennym, pokrój na pół, usuń pestki. Równolegle zagotuj wodę.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki połówkami nektarynek do góry, zalej wrzącą wodą i przykryj pokrywkami. Pozostaw do zaparzenia na co najmniej 1 godzinę.
Następnie spuść płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy, zagotuj i wlej z powrotem do słoików.
Zwiń słoiki z nektarynkami sterylnymi pokrywkami, zawiń i ostudź do góry nogami. Po dniu Usuń słoiki z nektarynkami w syropie w chłodne miejsce.