Ostrzegam - ten sos jest dla prawdziwych śmiałków! Pikantna adjika z pomidorów i papryki okazuje się niesamowicie paląca. Podczas gotowania należy przykryć patelnię pokrywką, włączyć okap i otworzyć okno.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 3 strąk
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 80 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- cukier - 4 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i pokrój na małe kawałki.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Przełóż pomidory, czosnek i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa.
Wszystko wymieszaj, dodaj masło, przyprawy, cukier i sól.
Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast włóż do słoików. Zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy