Dżem morelowy ze słonecznymi kawałkami owoców w klarownym słodkim syropie zawsze gotowała moja babcia. Kromka świeżego chleba z aromatycznym przysmakiem, ale ze szklanką świeżego mleka ... piękne wspomnienia z dzieciństwa! Dzielę się przepisem babci.
Składniki
- morele - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, lekko osusz, podziel na połówki i usuń pestki.
Zagotuj syrop z wody i cukru.
Połówki moreli zalać wrzącym syropem, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 5 minut. Usuń dżem z ognia i ostudź.
Powtórz procedurę gotowania jeszcze dwa razy.
Wlej gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzony dżem morelowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy