Sałatka z bakłażana bakłażana na zimę
Pyszna sałatka bakat jest przygotowywana z bakłażana, pomidorów i papryki. Nie ma jednej receptury gotowania, ponieważ w różnych przepisach zestaw produktów może się różnić. Sałatka jest przechowywana przez długi czas, chociaż jest przygotowywana bez dodatkowej sterylizacji.
Składniki
- bakłażany - 1,2 kg
- pomidory - 1,2 kg
- papryka - 600 g
- marchew - 300 g
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 1 Głowa
- pietruszka - 1 pęczek
- Olej roślinny - 1 szklanka
- ocet (9%) – 80 ml
- cukier - 70 g
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój w duże kostki lub kostki.
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie plasterki.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, grubo posiekaj.
Czosnek obrać, pomidory i ostrą paprykę pokroić losowo. Przełóż pomidory wraz z czosnkiem i papryką przez maszynkę do mięsa lub posiekaj blenderem.
Umieść masę pomidorową w garnku do gotowania, dodaj posiekaną natkę pietruszki i na małym ogniu, mieszając i usuwając pianę, zagotuj.
Dodaj sól, cukier i olej roślinny, wymieszaj.
W gotującej się masie pomidorowej umieść przygotowany bakłażan, marchewkę i paprykę. Na małym ogniu ponownie zagotuj przedmiot i gotuj pod pokrywką przez 5-10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj duszenie przedmiotu, mieszając, przez 25-30 minut.
3 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Zapakuj gotującą się sałatkę do sterylnych słoików i zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przedmiot jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.