Sałatka z bakłażana bakłażana na zimę

1 godz. 20 min.
3 puszki po 1 L
Sałatka bakat z bakłażana na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Pyszna sałatka bakat jest przygotowywana z bakłażana, pomidorów i papryki. Nie ma jednej receptury gotowania, ponieważ w różnych przepisach zestaw produktów może się różnić. Sałatka jest przechowywana przez długi czas, chociaż jest przygotowywana bez dodatkowej sterylizacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój w duże kostki lub kostki.

Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie plasterki.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, grubo posiekaj.

Czosnek obrać, pomidory i ostrą paprykę pokroić losowo. Przełóż pomidory wraz z czosnkiem i papryką przez maszynkę do mięsa lub posiekaj blenderem.

Umieść masę pomidorową w garnku do gotowania, dodaj posiekaną natkę pietruszki i na małym ogniu, mieszając i usuwając pianę, zagotuj.

Dodaj sól, cukier i olej roślinny, wymieszaj.

W gotującej się masie pomidorowej umieść przygotowany bakłażan, marchewkę i paprykę. Na małym ogniu ponownie zagotuj przedmiot i gotuj pod pokrywką przez 5-10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj duszenie przedmiotu, mieszając, przez 25-30 minut.

3 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Zapakuj gotującą się sałatkę do sterylnych słoików i zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przedmiot jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy