Pyszną i pikantną przekąskę z cukinii można przygotować na zimę bez sterylizacji. Cukinię w stylu koreańskim podawaj z dowolnymi potrawami mięsnymi lub zwykłymi frytkami. Ten prosty przepis pomoże dodać trochę różnorodności do ubogiej diety zimowej.
Składniki
- młoda cukinia - 500 g
- cebula - 80 g
- marchew - 120 g
- czosnek - 20 g
- liść laurowy - 1 szt.
- musztarda - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- woda - 500 ml
- Olej roślinny - 1/3 szklanki
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 0,5 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinia opłucz, odetnij ogony, zetrzyj koreańską marchewkę. Zetrzyj również obrane marchewki.
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Na patelni połącz wodę, sól, cukier, olej roślinny, liść laurowy, musztardę i mielony pieprz. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut.
We wrzącej solance umieść przygotowaną cukinię, marchewkę i cebulę, delikatnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Dodaj ocet i posiekany czosnek, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Umieść gorącą sałatkę w wysterylizowanym słoiku i natychmiast szczelnie zamknij. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną cukinię w stylu koreańskim przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.