buraki na winegret na zimę w słoikach

20 min
8 porcji
Buraki na winegret na zimę w słoikach
ozgur, stock.adobe.com
0

Przyjaciel powiedział mi kiedyś o tej sztuczce. Co roku konserwuje buraki na winegret na zimę. Takie przygotowanie znacznie upraszcza i przyspiesza proces przygotowywania ulubionej sałatki. Dzielę się z Tobą cudownym odkryciem.

Składniki

  • Burak (gotowane) – 2 kg
  • kwas cytrynowy - 4 g
  • cukier - 60 g
  • sól - 60 g
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotowane buraki obrać i pokroić w kostkę.

Napełnij przygotowane słoiki do góry.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, kwas cytrynowy, sól i gotuj przez 1 minutę.

Wlej wrzącą marynatę do słoików i sterylizuj przez 10 minut.

Rzuć buraki i dobrze owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy