Czy wiesz, że możesz ugotować niezwykle smaczny dżem z ... orzechów włoskich? Jeśli nie, złap przepis w skarbonce. Proces nie jest szybki, ale wynik zaskoczy wszystkich! Moczymy orzechy bez sody i wapna-wygodny sposób w mieszkaniu w mieście.
Składniki
- orzechy włoskie (zielony) – 50 szt.
- woda - 1,5 szklanki (+ do moczenia i gotowania)
- cukier - 1,5 kg
- Goździk - 10 g
- kardamon (ziarna) – 10 szt.
- mielony cynamon - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Upewnij się, że nosisz rękawiczki przed rozpoczęciem gotowania! Tak więc z zielonych orzechów włoskich zebranych nie później niż w czerwcu (wtedy orzechy mają niezbędną niedojrzałość wewnętrzną i są uważane za mleczne), delikatnie zdejmij skórkę.
Za pomocą szydła lub igły przebij orzechy w kilku miejscach.
Przygotowane orzechy umieścić w głębokim emaliowanym pojemniku i zalać zimną wodą. Pozostaw orzechy do namoczenia przez 5 do 6 dni. Ważne! Zmieniaj wodę 3 razy dziennie.
Po zabiegu namaczania dokładnie spłucz orzechy, zalej je czystą wodą, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie wrzuć orzechy do durszlaka, spłucz. Schłodzić orzechy w pojemniku z zimną wodą.
Z 1,5 szklanki wody i cukru zagotuj syrop.
We wrzącym syropie umieść schłodzone orzechy i gotuj wszystko razem przez 10 minut. Następnie usuń obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw do zaparzenia na jeden dzień.
Umieść goździki i kardamon w woreczku z gazy, zawiąż.
Po chwili włóż miskę z półfabrykatem z powrotem do ognia, dodaj cynamon. Wyślij tam torbę z przyprawami. Gotuj półfabrykat orzechowy przez 10 minut po ugotowaniu. Zdejmij miskę z ognia i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć. Nie zapomnij wyjąć pachnącej torebki ze schłodzonego dżemu!
Zapakuj dżem z orzechów włoskich do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Zimą przechowuj taki dżem w chłodnym, ciemnym miejscu.