W Anglii, Irlandii i Szkocji szczególnie popularne są zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym. W niektórych regionach nazywane są ciastem pasterskim. A sekret sukcesu jest bardzo prosty: są sycące, proste i dostępne jednocześnie.
Składniki
- ziemniaki - 800 g
- ser - 100 g
- masło - 50 g
- mleko - 50 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- mięso mielone - 450 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki do miękkości. Zetrzyj na puree z mlekiem i masłem i wymieszaj z jajkiem.
Posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki i smaż przez kilka minut.
Dodaj mięso mielone, smaż do miękkości i dopraw na koniec.
Włóż mięso mielone do formy, ziemniaki i posyp tartym serem.
Gotuj zapiekankę w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy