Lubisz owoce morza? Przygotuj zapiekankę z makaronem z krewetkami. Radzę używać lodówki, ponieważ okazuje się, że jest znacznie smaczniejsza i szybsza. Wszystkie sekrety przepysznego Dania opowiadam w następującym przepisie.
Składniki
- makaron (gotowane) – 400 g
- Ser Cheddar - 200 g
- krewetki (obrane) – 300 g
- pomidory (średnie) – 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- śmietana - 1 szkło
- jaja kurze - 3 kawałki
- liść laurowy - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 2 szklanki
- oliwa z oliwek (do smarowania formy) – 1 art.
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj sól, liść laurowy, krewetki i wyłącz. Nalegaj 5 minut pod pokrywką.
Zetrzyj ser cheddar na drobnej tarce.
Pokrój pomidory, natkę pietruszki i obrany czosnek.
Jajka lekko ubij solą i mielonym pieprzem.
Dodaj posiekany czosnek, ciepłą śmietanę, ser i dobrze wymieszaj.
Makaron, pomidor i krewetki wymieszać, włożyć do wysmarowanej formy.
Dodaj przygotowane wypełnienie i wyślij do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Posyp gotowe danie posiekaną natką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy