dania główne 21.07.2023

szaszłyki wieprzowe na majonezie

35 min
8 porcji
Szaszłyki wieprzowe na majonezie
armina, stock.adobe.com
0

Po raz pierwszy grillujesz? Nie martw się, z tym przepisem na pewno ci się uda. Szaszłyki wieprzowe na majonezie z pewnością będą smaczne, soczyste i miękkie. Nakładając mięso na szaszłyki, spróbuj usunąć resztki cebuli, w przeciwnym razie spalą się podczas smażenia.

Składniki

  • wieprzowina - 2 kg
  • cebula - 150 g
  • majonez - 100 g
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 2 łyżeczka
  • woda mineralna (silnie gazowana) – 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, włóż do miski i zalej wodą mineralną na 30 minut.

Odcedź, lekko wyciśnij mięso.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Połącz mięso, cebulę, przyprawy, sól i majonez. Przykryj miskę pokrywką i umieść w chłodnym miejscu na 8 do 10 godzin.

Połóż mięso na szaszłykach i piecz nad siwymi węglami na grillu przez 20-25 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy