Po raz pierwszy grillujesz? Nie martw się, z tym przepisem na pewno ci się uda. Szaszłyki wieprzowe na majonezie z pewnością będą smaczne, soczyste i miękkie. Nakładając mięso na szaszłyki, spróbuj usunąć resztki cebuli, w przeciwnym razie spalą się podczas smażenia.
Składniki
- wieprzowina - 2 kg
- cebula - 150 g
- majonez - 100 g
- liść laurowy - 4 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 2 łyżeczka
- woda mineralna (silnie gazowana) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, włóż do miski i zalej wodą mineralną na 30 minut.
Odcedź, lekko wyciśnij mięso.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mięso, cebulę, przyprawy, sól i majonez. Przykryj miskę pokrywką i umieść w chłodnym miejscu na 8 do 10 godzin.
Połóż mięso na szaszłykach i piecz nad siwymi węglami na grillu przez 20-25 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy