Jeśli lubisz kuchnię gruzińską, spróbuj zrobić gulasz warzywny z wołowiną . Jest sycący, prosty i bardzo smaczny! Aby zmniejszyć pieczenie potrawy, obierz ostrą paprykę z nasion i lekko spłucz pod bieżącą wodą.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 350 g
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Chili - 1 strąk
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Olej roślinny - 50 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - do smaku
- pietruszka - 3 gałązki
- woda (oczyszczona) – 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, lekko osusz i pokrój na średnie kawałki.
Pokrój oba rodzaje ostrej papryki, marchew, obraną cebulę i ziemniaki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj wołowinę i smaż na szybkim ogniu przez 7-10 minut.
Dodaj cebulę, marchewkę, ostrą paprykę i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Przenieś pieczeń do głębokiego garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gorącą wodę. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Dodaj ziemniaki, dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Gotowego gulaszu nalegać pod przykryciem przez 20 minut. Podczas serwowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do talerza.