Dzisiaj spróbujemy upiec kotlety. Proces gotowania można nazwać prostym, ale musisz zagnieść ciasto o pożądanej gęstości i wysłać kotlety do dobrze nagrzanego piekarnika. W przeciwnym razie masa jajeczno-serowa spłynie, a nie zostanie upieczona.
Składniki
- Cielęcina - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- mąka - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cielęcinę opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz po obu stronach młotkiem.
Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Zetrzyj twardy ser.
Jajka lekko ubij solą i mielonym pieprzem.
Dodaj starty ser, mąkę i wymieszaj.
Zanurz kotlety w cieście i ułóż na wyłożonej folią blasze do pieczenia.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zmniejsz temperaturę do 180 i gotuj przez kolejne 15 minut.