dania główne 31.01.2022

kotlety cielęce w piekarniku

40 min
4 porcje
Kotlety cielęce w piekarniku
Dmitrij Uljanow, stock.adobe.com
0

Dzisiaj spróbujemy upiec kotlety. Proces gotowania można nazwać prostym, ale musisz zagnieść ciasto o pożądanej gęstości i wysłać kotlety do dobrze nagrzanego piekarnika. W przeciwnym razie masa jajeczno-serowa spłynie, a nie zostanie upieczona.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cielęcinę opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz po obu stronach młotkiem.

Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Zetrzyj twardy ser.

Jajka lekko ubij solą i mielonym pieprzem.

Dodaj starty ser, mąkę i wymieszaj.

Zanurz kotlety w cieście i ułóż na wyłożonej folią blasze do pieczenia.

Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Zmniejsz temperaturę do 180 i gotuj przez kolejne 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy