Jest tak wiele sposobów na zwijanie ogórków na zimę! Istnieją nawet dziesiątki opcji, jak to zrobić na płytach. Na przykład ten przepis z plasterkami o średniej grubości – bez obieraczki do warzyw i koreańskiej tarki. Chili dodaje przyjemnej pikantności potrawie.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 6 ząbki
- Chili - 2 kawałki
- nasiona gorczycy - 2 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- koperek - 2 parasolka
- liście porzeczki - 6 sztuk
- woda - 1.5 l
- sól - 2 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż koperek, przyprawy, czosnek i posiekane chili do sterylnych słoików.
Pokrój ogórki na talerze 3-5 mm i ułóż je również w słoikach, szczelnie i pionowo.
Zalej ogórki wrzącą wodą, pozostaw pod przykryciem na 15 minut i odcedź na patelnię.
Dodaj sól, cukier i ocet, ponownie zagotuj, zalej ogórki i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy