pieczenie 30.03.2022

babeczka cytrynowa

1 godz. 0 min.
4 porcje
Muffin cytrynowy
kate_smirnova, stock.adobe.com
0

Lemon cupcake to klasyk, a jeśli do tej pory go nie robiłeś – czas spróbować! Z tej okazji chcę zaoferować doskonały przepis z miąższem całej cytryny. Ciasto okazuje się bardzo delikatne, pachnące i z subtelną kwaskowatością.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój cytrynę, usuń pestki i zmiel ją w blenderze wraz ze skórką.

Rozetrzyj masło cukrem. Dodaj twaróg i wymieszaj.

Dodaj jajka i posiekaną cytrynę i ponownie wymieszaj.

Dodaj sodę i pozostaw masę na kilka minut.

Stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę. Włóż ciasto do formy.

Piecz cytrynową babeczkę w piekarniku przez około 50 minut w 180 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz