Lemon cupcake to klasyk, a jeśli do tej pory go nie robiłeś – czas spróbować! Z tej okazji chcę zaoferować doskonały przepis z miąższem całej cytryny. Ciasto okazuje się bardzo delikatne, pachnące i z subtelną kwaskowatością.
Składniki
- twaróg - 250 g
- mąka - 200 g
- cukier - 170 g
- cytryna - 1 rzecz
- soda spożywcza - 1.5 łyżeczka
- jaja kurze - 3 kawałki
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cytrynę, usuń pestki i zmiel ją w blenderze wraz ze skórką.
Rozetrzyj masło cukrem. Dodaj twaróg i wymieszaj.
Dodaj jajka i posiekaną cytrynę i ponownie wymieszaj.
Dodaj sodę i pozostaw masę na kilka minut.
Stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę. Włóż ciasto do formy.
Piecz cytrynową babeczkę w piekarniku przez około 50 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz