Kruche ciasteczka z dżemem odnoszą się do orientalnych słodyczy. Jest często przygotowywany w Iranie, Azerbejdżanie, Turcji i wielu innych krajach. Jest również niezwykle popularny na terytorium byłego ZSRR. Proponuję upiec go dzisiaj na herbatę.
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło (miękka) – 160 g
- cukier - 100 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- dżem (gęsty ) – 120 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij miękkie masło z cukrem, wanilią i solą, aż będzie białe.
Kontynuując ubijanie, dodaj jajko i przesianą mąkę. Rezultatem powinna być jednorodna lepka masa.
Za pomocą łyżki lub worka do szprycowania ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Delikatnie zrób wgłębienie palcami na każdym, wypełnij je dżemem.
Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy