Na Boże Narodzenie chcę nakryć stół w wyjątkowy sposób: wybrać oryginalny wystrój, przygotować tradycyjne smakołyki i oczywiście upiec tę samą babeczkę z żurawiną. Jestem pewien, że wielu, podobnie jak ja, kojarzy to z domowym komfortem, ciepłem i dobrobytem.
Składniki
- mąka - 380 g
- masło - 260 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- rodzynki - 200 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 1 szkło
- sól - do smaku
- cukier puder - 1 art.
- płatki migdałów - 1 art.
- żurawina - garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Masło pokroić w kostkę i podgrzać w łaźni wodnej do miękkości.
Opłucz rodzynki, zalej wrzącą wodą przez 15 minut i przykryj.
Odcedź, połóż rodzynki na ręczniku papierowym i osusz.
W szerokiej misce połącz miękkie masło, cukier, sól i wanilinę. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Bez przerywania pracy miksera dodaj po jednym na raz jajka. Ciasto powinno być jednorodne i błyszczące.
Wymieszaj rodzynki z 1 łyżką. mąka i wlej również do ciasta. Jeśli dodasz rodzynki tak po prostu, opadną na dno.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Powinna uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Włóż ciasto do silikonowej formy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-80 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.
Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i połóż na talerzu. Posyp cukrem pudrem, płatkami migdałów i żurawiną.