Prosty przepis na pyszne naleśniki. Mąka może potrzebować więcej lub mniej, więc dodawaj ją małymi porcjami, ciągle mieszając. Aby naleśniki były bujne, podczas smażenia nie przykrywaj patelni pokrywką.
Składniki
- suche drożdże - 11 g
- mąka - 350 g
- esencja waniliowa - 2 krople
- cukier puder - pół szklanki
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny - 2 art.
- woda (ciepły) – 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłą wodę, cukier puder, sól, drożdże i olej roślinny.
Dodaj przesianą mąkę, esencję waniliową i mieszaj, aż będzie gładka.
Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny. W tym czasie ciasto podwoi się.
Rozgrzej suchą patelnię, wyłóż łyżką małe wyspy ciasta i smaż na średnim ogniu na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy