przekąski 22.01.2022

bułki z paluszkami krabowymi i ogórkami

40 min
4 porcje
Bułki z paluszkami krabowymi i ogórkami
smspsy, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz sushi, ale nie wiesz, jak je ugotować, proponuję zacząć od małego. Jest to bardzo prosty i szybki przepis z dostępnych składników, z którym nawet początkujący kucharz z łatwością sobie poradzi. A dopiero potem możesz przejść do złożonych arcydzieł kuchni japońskiej.

Składniki

dla ryżu:
dla rolek:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę, wlej do niej ryż i gotuj przez 10 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw go pod pokrywką i ręcznikiem.

Wymieszaj ocet ryżowy, sól i cukier i lekko podgrzej mieszaninę, aż się rozpuści. Dodaj go do ryżu i dokładnie wymieszaj.

Pokrój ogórki w długie, cienkie paski.

Owiń matę do zwijania rolek folią, aby później nie trzeba było jej szorować z ryżu. Połóż arkusz nori do góry szorstką stroną.

Rozłóż ryż na arkuszu nori cienką warstwą, nie sięgając kilku centymetrów do jednej krawędzi.

Ułóż paski ogórków i paluszki krabowe, a na wierzch rozłóż kawior i ser śmietankowy.

Przekręć ciasną długą rolkę i delikatnie dociśnij ją matą. Wcześniej możesz lekko zwilżyć wolną krawędź nori, aby się przykleiła.

Pokrój bułki ostrym nożem zanurzonym w wodzie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy