Jeśli lubisz sushi, ale nie wiesz, jak je ugotować, proponuję zacząć od małego. Jest to bardzo prosty i szybki przepis z dostępnych składników, z którym nawet początkujący kucharz z łatwością sobie poradzi. A dopiero potem możesz przejść do złożonych arcydzieł kuchni japońskiej.
Składniki
- okrągły ryż (do sushi) – 250 g
- woda - 450 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- glony (nori) – 4 liścia
- ogórki - 100 g
- paluszki krabowe - 50 g
- ser śmietankowy - 80 g
- kawior gromadnika (lub tobiko) – 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, wlej do niej ryż i gotuj przez 10 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw go pod pokrywką i ręcznikiem.
Wymieszaj ocet ryżowy, sól i cukier i lekko podgrzej mieszaninę, aż się rozpuści. Dodaj go do ryżu i dokładnie wymieszaj.
Pokrój ogórki w długie, cienkie paski.
Owiń matę do zwijania rolek folią, aby później nie trzeba było jej szorować z ryżu. Połóż arkusz nori do góry szorstką stroną.
Rozłóż ryż na arkuszu nori cienką warstwą, nie sięgając kilku centymetrów do jednej krawędzi.
Ułóż paski ogórków i paluszki krabowe, a na wierzch rozłóż kawior i ser śmietankowy.
Przekręć ciasną długą rolkę i delikatnie dociśnij ją matą. Wcześniej możesz lekko zwilżyć wolną krawędź nori, aby się przykleiła.
Pokrój bułki ostrym nożem zanurzonym w wodzie.