Ogromna popularność ciasteczek owsianych doprowadziła do powstania wielu różnych przepisów. Lubię robić to z całych płatków owsianych, z dodatkiem rodzynek i sezamu. W razie potrzeby możesz dodać orzechy, pestki dyni lub słonecznika.
Składniki
- płatki owsiane - 2 szklanki
- mąka - 4 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 120 g
- Sezam - 2 art.
- rodzynki - garść
- sól - 0,25 łyżeczka
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rodzynki wrzącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Sezam lekko usmaż na suchej patelni.
W głębokiej misce lekko ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj stopione masło, przesianą mąkę, rodzynki, sezam i płatki owsiane.
Wszystko dobrze wymieszaj i przykryj ręcznikiem przez 10 minut.
Nabierz łyżką trochę ciasta, uformuj tortillę i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Powtórz kroki z resztą ciasta.
Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. W zależności od wielkości ciasteczek czas może się różnić.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy