Chcesz rozpieszczać rodzinę pyszną kolacją? Zrób włoską pizzę z pomidorami, parmezanem i oliwkami. Przepis jest bardzo prosty, nawet z ciastem poradzisz sobie łatwo. Wszystkie proporcje i cechy procesu są szczegółowo opisane!
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- suche drożdże - 1,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 120 ml
- oliwa z oliwek - 3 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- parmezan - 100 g
- pomidory koktajlowe - 100 g
- żółte pomidory (drobne) – 100 g
- oliwki (bez pestek) – Polbank
- sos pomidorowy - 80 ml
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- bazylia (do dekoracji) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki do ciepłej wody.l mąka. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj sól, 1 łyżkę oliwy z oliwek i wodę z drożdżami.
Ugniataj plastikowe ciasto, smarując ręce i deskę olejem.
Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Pokrój oba rodzaje pomidorów na pół. Parmezan pokroić w plastry specjalnym nożem.
Ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasmaruj powstały przedmiot sosem, posyp odrobiną parmezanu, rozłóż oliwki i piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Posyp gotową pizzę pomidorami, oliwkami, pozostałym parmezanem, bazylią i włoskimi ziołami.