pieczenie 22.01.2022

klasyczna włoska pizza z pomidorami i parmezanem

45 min
8 porcji
Klasyczna włoska pizza z pomidorami i parmezanem
nerudol, stock.adobe.com
0

Chcesz rozpieszczać rodzinę pyszną kolacją? Zrób włoską pizzę z pomidorami, parmezanem i oliwkami. Przepis jest bardzo prosty, nawet z ciastem poradzisz sobie łatwo. Wszystkie proporcje i cechy procesu są szczegółowo opisane!

Składniki

do testu:
  • mąka - 2 szklanki
  • suche drożdże - 1,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 120 ml
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki do ciepłej wody.l mąka. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj sól, 1 łyżkę oliwy z oliwek i wodę z drożdżami.

Ugniataj plastikowe ciasto, smarując ręce i deskę olejem.

Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Pokrój oba rodzaje pomidorów na pół. Parmezan pokroić w plastry specjalnym nożem.

Ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nasmaruj powstały przedmiot sosem, posyp odrobiną parmezanu, rozłóż oliwki i piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

Posyp gotową pizzę pomidorami, oliwkami, pozostałym parmezanem, bazylią i włoskimi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy