Moje dzieci uwielbiają owoce, ale często zapominają, że są w lodówce. Tak więc w naszej rodzinie pojawiła się charlotte z bananami. Teraz dzielę się z Wami tym przepisem w nadziei, że z przyjemnością spróbujecie tego wypieku w nowej interpretacji.
Składniki
- mąka - 200 g
- banany - 4 kawałki
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotowanie ciasta biszkoptowego dla Charlotte. Aby to zrobić, wymieszaj jajka i cukier w misce i ubij je na gęstą pianę.
Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj mąkę częściami do jajek i kontynuuj ubijanie. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Pokrój banany w pierścienie o długości pół centymetra. Przygotuj naczynie do pieczenia, posmaruj je olejem roślinnym.
Wlej trochę ciasta na dno formy, połóż warstwę bananów. Powtórz jeszcze raz. Umieść Charlotte do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180C przez 25-30 minut.
Wyjmij, pozwól mu trochę ostygnąć, a dopiero potem wyjmij z formy. Posyp cukrem pudrem.