Chaczapuri z nadzieniem spodoba się tym, którzy nie lubią tylko ciasta z serem. Są mniej tłuste i bardzo smaczne. A gotowanie nie wymaga ogromnego wysiłku. Na przykład Złap taką sprawdzoną opcję z zielenią.
Składniki
do testu:
- mąka - 550 g
- mleko (3.2%) – 400 ml
- masło - 45 g
- suche drożdże - 5 g
- cukier - 10 g
- sól - 10 g
- Olej roślinny - 10 ml
do nadzienia:
- Suluguni - 300 g
- ser Adyghe - 200 g
- szczypiorek - 1 pęczek
- kolendra - 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- koperek - 0.5 pęczek
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta. Dodaj ciepłe mleko, warzywa i stopione masło.
Zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić w cieple na 40-50 minut.
Zetrzyj cały ser, odłóż połowę, a resztę wymieszaj z jajkiem i posiekanymi ziołami.
Podziel ciasto na części i rozwałkuj w cienkie placki.
Na każdym z nich ułóż nadzienie ziołowe i zwiń tortillę w torebkę. Rozciągnij go rękami i ponownie zwiń do 1-1, 5 cm.
Posyp pozostałym serem i piecz przez 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz