Do robienia naleśników często używa się różnych produktów mlecznych. Reagując z proszkiem do pieczenia lub sodą, sprawiają, że ciasto jest puszyste i miękkie. Wśród innych opcji szczególnie podobało mi się gotowanie na greckim jogurcie.
Składniki
- mąka - 220 g
- jogurt grecki - 200 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- cukier puder - 50 g
- sól - na czubku noża
- olej kukurydziany - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka ubić solą i cukrem pudrem na puszystą pianę.
Dodaj jogurt i dobrze wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Posmaruj patelnię olejem, wlej trochę ciasta na środek, tworząc idealnie okrągłą wyspę.
Smaż przez 2-3 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i gotuj jeszcze tyle samo z drugiej strony.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz