Każdy kucharz powinien umieć upiec pyszne herbatniki. Puszyste ciasto jest często używane jako podstawa wielu wyrobów cukierniczych lub po prostu jedzone. Opowiadam bardzo prosty przepis, którego często używam.
Składniki
- jaja kurze (Duże) – 4 kawałki
- mąka - 100 g
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier puder (do posypania) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Delikatnie oddziel białka od żółtek. Używaj tylko czystych i suchych naczyń, narzędzi.
Dodaj cukier do żółtek i ubij mikserem, aż będzie gęsta.
W osobnym pojemniku ubij białka solą i esencją waniliową. Powinieneś uzyskać stabilne szczyty.
W małych porcjach dodaj masę żółtkową do masy białkowej. Za każdym razem dobrze mieszaj, aż będzie gładka.
Dodaj przesianą mąkę i delikatnie powoli wymieszaj.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i wyślij na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.
Ciasto ułożyć na szerokim talerzu i posypać cukrem pudrem.