pieczenie 22.01.2022

Domowy biszkopt

55 min
6 porcji
Domowy biszkopt
qwartm, stock.adobe.com
0

Każdy kucharz powinien umieć upiec pyszne herbatniki. Puszyste ciasto jest często używane jako podstawa wielu wyrobów cukierniczych lub po prostu jedzone. Opowiadam bardzo prosty przepis, którego często używam.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Delikatnie oddziel białka od żółtek. Używaj tylko czystych i suchych naczyń, narzędzi.

Dodaj cukier do żółtek i ubij mikserem, aż będzie gęsta.

W osobnym pojemniku ubij białka solą i esencją waniliową. Powinieneś uzyskać stabilne szczyty.

W małych porcjach dodaj masę żółtkową do masy białkowej. Za każdym razem dobrze mieszaj, aż będzie gładka.

Dodaj przesianą mąkę i delikatnie powoli wymieszaj.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i wyślij na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

Ciasto ułożyć na szerokim talerzu i posypać cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy