Co może być smaczniejszego i prostszego niż pizza z owocami morza? Zagnieść ciasto na suchych drożdżach, przygotować nadzienie i złożyć wszystko. Możesz układać składniki we wzory. Więc apetyczne danie okaże się jeszcze piękniejsze.
Składniki
- mąka (przesiany) – 2,5 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 150 ml
- koktajl morski (schłodzony) – 250 g
- małże (w muszlach) – 7 sztuk
- pomidory koktajlowe - 150 g
- sos pomidorowy - 5 art.
- włoskie zioła - 0,5 CZ. l.
- bazylia (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- woda (wrząca woda) – 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą, ubitym jajkiem i ciepłą wodą.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gotuj małże i koktajl morski przez 2 minuty w osolonej wodzie.
Pokrój pomidory koktajlowe na pół.
Ciasto rozwałkować na cienkie ciasto, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Obficie posmaruj sosem pomidorowym, równomiernie rozprowadź koktajl morski, małże i pomidory koktajlowe.
Posyp pizzę włoskimi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Ułóż gotową pizzę na desce do serwowania i udekoruj bazylią.