pieczenie 22.07.2022

chaczapuri na airanie

40 min
4 porcje
Chaczapuri na ayran
bbivirys, stock.adobe.com
0

Kolejną niebanalną dla nas, ale bardzo interesującą podstawą do przygotowania ciasta jest ayran. Takie chaczapuri można piec w piekarniku lub smażyć na patelni, ale dziś skupimy się na drugiej opcji.

Składniki

do testu:
  • kefir - 0.5 szklanki
  • Ayran - 0.5 szklanki
  • mąka - 2 szklanki
  • masło - 75 g
  • soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj kefir, ayran, cukier, sól i sodę. Dodaj stopione masło.

Dodaj mąkę, zagnieść ciasto i podzielić na części.

Połącz twaróg, tarty ser i śmietanę. Zawiń nadzienie w tortille i rozwałkuj.

Smaż chaczapuri na suchej patelni na małym ogniu przez 5-7 minut na stronę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy