pieczenie 22.01.2022

paszteciki z mięsem i kaszą gryczaną w piekarniku

1 godz. 30 min.
16 porcji
Placki z mięsem i kaszą gryczaną w piekarniku
superfood, stock.adobe.com
0

Kiedy zamieć jest za oknem, czas na domowe wypieki. Przygotujmy dziś paszteciki z mięsem i kaszą gryczaną. Można je podawać jako niezależne danie z różnymi sosami, po prostu na herbatę lub zamiast chleba na zupę.

Składniki

do testu:
do nadzienia:
  • gryka (gotowane) – 1 szklanka
  • wołowina (gotowane) – 300 g
  • masło - 40 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj suche drożdże, proszek do pieczenia, sól i cukier.

Dodaj stopione masło, śmietanę i lekko ubite jajko.

Zagnieść plastikowe ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.

Przepuść gotowaną wołowinę przez maszynę do mięsa.

Połącz kaszę gryczaną, rozdrobnioną wołowinę, stopione masło, sól i zmielony czarny pieprz.

Lekko zmiażdż ciasto i podziel na 16 identycznych kawałków.

Rozwałkuj każdy kawałek w okrągłe ciasto, włóż trochę nadzienia i mocno przyklej.

Ułóż placki na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy