Kiedy zamieć jest za oknem, czas na domowe wypieki. Przygotujmy dziś paszteciki z mięsem i kaszą gryczaną. Można je podawać jako niezależne danie z różnymi sosami, po prostu na herbatę lub zamiast chleba na zupę.
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- śmietana - 2 art.
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- masło - 50 g
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj suche drożdże, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Dodaj stopione masło, śmietanę i lekko ubite jajko.
Zagnieść plastikowe ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Przepuść gotowaną wołowinę przez maszynę do mięsa.
Połącz kaszę gryczaną, rozdrobnioną wołowinę, stopione masło, sól i zmielony czarny pieprz.
Lekko zmiażdż ciasto i podziel na 16 identycznych kawałków.
Rozwałkuj każdy kawałek w okrągłe ciasto, włóż trochę nadzienia i mocno przyklej.
Ułóż placki na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.