Ten przepis na kazachskie baursaki z twarogu jest tak udany, że moja rodzina prosi o ich częste gotowanie. Dlaczego nie? Na herbatę, na śniadanie, kiedy goście są na wyciągnięcie ręki ... i jest to świetna opcja, aby nakarmić twarogiem tych, którzy go nie lubią.
Składniki
- twaróg - 200 g
- mąka - 200 g
- śmietana - 80 g
- jaja kurze - 3 szt.
- sól - szczypta
- cukier - 50 G
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - do głębokiego smażenia
- cukier puder - do zgłoszenia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito. Dodaj jajka, śmietanę, cukier, sól i sodę.
Stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę. Gdy ciasto będzie można złożyć, przełóż je na stół i posyp mąką. Podziel ciasto na 3 części, zwiń w kiełbaski i pokrój na małe kawałki. Nadaj każdemu kawałkowi ciasta schludny kształt.
Smażyć baursaki w dużej ilości rozgrzanego oleju roślinnego na złoty kolor, a następnie wrzucić do durszlaka, aby szklanka miała nadmiar oleju.
Posyp lekko schłodzone baursaki twarogowe cukrem pudrem i podawaj.