Najpopularniejszą podstawą chaczapuri w Gruzji jest właśnie matsoni. Więc jeśli masz szczęście znaleźć go w domu, radzę natychmiast skorzystać z sytuacji! A potem powiem ci szczegółowo, jak prawidłowo zagnieść takie ciasto!
Składniki
do testu:
- matzoni - 1 szkło
- mąka - 3 szklanki
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- jaja kurze - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
do nadzienia:
- ser - 300 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj suche składniki ciasta.
Trzepaczką ubij matzoni, jajko i masło i połącz wszystko razem.
Zagnieść ciasto, podzielić na części i rozwałkować.
Na każdą tortillę połóż starty ser, zwiń i ponownie rozwałkuj.
Podsmaż chaczapuri z obu stron na złoty kolor na suchej patelni na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy