pieczenie 15.02.2022

delikatne placki z soczewicy

25 min
4 porcje
Delikatne placki z soczewicy
olepeshkina, stock.adobe.com
0

Tym razem proponuję gotować naleśniki z mąką i jajkiem. Każda soczewica jest odpowiednia, najważniejsze jest, aby ją wcześniej ugotować. Wolę używać czerwonego, ponieważ ciasto jest ładniejsze. Ponadto taka soczewica jest gotowana szybciej niż inne odmiany.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz soczewicę, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu. Pod koniec ciecz powinna całkowicie odparować.

Osobno wymieszaj jajko, śmietanę, sodę, sól i przyprawy.

Dodaj schłodzoną soczewicę, mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Łyżką małe wyspy ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem.

Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Ułóż gotowe placki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy