Tym razem proponuję gotować naleśniki z mąką i jajkiem. Każda soczewica jest odpowiednia, najważniejsze jest, aby ją wcześniej ugotować. Wolę używać czerwonego, ponieważ ciasto jest ładniejsze. Ponadto taka soczewica jest gotowana szybciej niż inne odmiany.
Składniki
- czerwona soczewica - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 100 g
- śmietana - 2 art.
- soda spożywcza - 0,25 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- papryka - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 80 ml
- woda - 450 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz soczewicę, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu. Pod koniec ciecz powinna całkowicie odparować.
Osobno wymieszaj jajko, śmietanę, sodę, sól i przyprawy.
Dodaj schłodzoną soczewicę, mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Łyżką małe wyspy ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem.
Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Ułóż gotowe placki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy