Delikatne smażone baursaki są przygotowywane w prosty sposób, ponieważ w istocie są to po prostu smażone kawałki ciasta. A jak zagnieść idealne ciasto do tego zadania, powiem ci dalej w przepisie. Mimo że jest drożdżowy, wszystko jest bardzo szybkie i proste.
Składniki
- mąka - 700 g
- suche drożdże - 2 łyżeczka
- mleko - 1 szklanka
- woda - 1 szkło
- Olej roślinny - 50 ml
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej wodę z mlekiem, dodaj cukier z drożdżami i pozostaw wszystko na 15 minut.
Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać ciasto i masło i zagnieść ciasto.
Pozostaw w cieple na 1.5 godziny, zetrzyj i pozostaw na kolejne 30 minut.
Ciasto do robienia baursaków jest gotowe.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy