Lepsze niż ulubione ciasteczka czekoladowe mogą być tylko ulubione ciasteczka dyniowe. Jeśli zastanawiasz się, jak rozpieszczać dom na herbatę i kawę – radzę wypróbować ten przepis.
Składniki
- Dynia - 220 g
- mąka - 180 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- cukier - 150 g
- masło - 100 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- czekoladowe krople - 30 g
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 0.5 CZ. l.
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój obraną dynię na kawałki, zalej wodą i gotuj do miękkości. Możesz gotować na parze lub w piekarniku. Następnie zmiel go na puree.
Połącz przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawy.
Ubij masło z cukrem, aż będzie puszyste za pomocą miksera. Dodaj jajko z cukrem waniliowym i ponownie ubij.
Wymieszaj ciasto z puree z dyni i stopniowo wprowadzaj suchą masę.
Na koniec dodaj krople czekolady i jeszcze raz delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
Ułóż ciasteczka łyżką na pergaminie w odległości od siebie.
Piec około 20 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy