Urozmaicenie nadzienia do chaczapuri jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje. W rzeczywistości do sera można dodać wszystko – mięso, warzywa, warzywa. Naprawdę podoba mi się tak soczysta i aromatyczna wersja z pomidorami, a następnie powiem Ci, jak gotować na kefirze.
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- kefir - 1 szkło
- jaja kurze - 1 rzecz
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
- pomidory - 200 g
- Suluguni - 200 g
- masło - 50 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- pietruszka - 4 gałązki
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz kefir, jajko, cukier, sól i masło. Dodaj sodę i pozostaw na 2 minuty.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. Pozostaw na pół godziny w cieple.
Drobno posiekaj pomidory, posiekaj warzywa i wymieszaj z przyprawami, jajkiem i połową startego suluguni.
Ciasto podzielić na części, rozwałkować na warstwy i ułożyć nadzienie.
Zwiń warstwy w woreczki i ponownie zwiń.
Posmaruj chaczapuri roztopionym masłem, posyp pozostałym suluguni i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.