pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z pomidorami i serem na kefirze

1 godz. 0 min.
4 porcje
Chaczapuri z pomidorami i serem na kefirze
uladzimirzuyeu, stock.adobe.com
0

Urozmaicenie nadzienia do chaczapuri jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje. W rzeczywistości do sera można dodać wszystko – mięso, warzywa, warzywa. Naprawdę podoba mi się tak soczysta i aromatyczna wersja z pomidorami, a następnie powiem Ci, jak gotować na kefirze.

Składniki

do testu:
  • mąka - 3 szklanki
  • kefir - 1 szkło
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny - 1 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz kefir, jajko, cukier, sól i masło. Dodaj sodę i pozostaw na 2 minuty.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. Pozostaw na pół godziny w cieple.

Drobno posiekaj pomidory, posiekaj warzywa i wymieszaj z przyprawami, jajkiem i połową startego suluguni.

Ciasto podzielić na części, rozwałkować na warstwy i ułożyć nadzienie.

Zwiń warstwy w woreczki i ponownie zwiń.

Posmaruj chaczapuri roztopionym masłem, posyp pozostałym suluguni i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy