Khachapuri megruli na kwaśnym mleku z mięsem i warzywami
Ten przepis łączy wszystko, co najlepsze na raz. I nic dziwnego, ponieważ nadzienie z mięsem i warzywami wchodzi do środka, a ser na zewnątrz. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także niezwykle satysfakcjonujący. Dobra opcja, gdy musisz nakarmić całą rodzinę lub wielu gości.
Składniki
- zsiadłe mleko - 100 ml
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- mąka - 350 g
- sól - 0.5 łyżeczka
- masło - 15 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- Suluguni (tarty) – 150 g
- pomidory - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- mięso mielone - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj suche składniki ciasta, wlej zsiadłe mleko z jajkiem, a na koniec dodaj roztopione masło.
Zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić w cieple na godzinę. Podziel na części i pozostaw na kolejne 20 minut.
Drobno posiekaj pomidora i paprykę, wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem i trzecią suluguni.
Rozwałkuj ciasto na warstwy, ułóż nadzienie i zawiń w torebkę.
Ponownie rozwałkuj do 1.5 cm i posyp pozostałym suluguni.
Gotuj chaczapuri przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.