Nie daj się zastraszyć nazwą tego przepisu. Podczas gotowania alkohol całkowicie odparuje,ale jednocześnie ciasto okaże się miękkie i chrupiące. Zawiń pączki w ciasną torbę i będą mogły być bezpiecznie przechowywane przez kilka dni.
Składniki
- mąka - 500 g
- mleko (ciepły) – 300 ml
- wódka - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- suche drożdże - 7 g
- cukier - 80 g
- wanilina - na czubku noża
- masło - 20 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku.
Wymieszaj przesianą mąkę, wanilinę i przygotowane drożdże z mlekiem.
Dodaj lekko ubite jajka, stopione masło, wódkę i zagniataj ciasto.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów i wyciśnij pączki specjalnym cięciem.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy