Nie musisz gotować pączków na drożdżach. Bardzo smaczne i miękkie ciasto uzyskuje się na kefirze. Aby to zrobić, potrzebujesz proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Może trochę więcej mąki zniknie, więc natychmiast przygotuj ją z niewielkim marginesem.
Składniki
- mąka - 600 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- kefir (ciepły) – 220 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- miód - 3 art.
- cukier waniliowy - 2 saszetka
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
Dodaj ciepły kefir, jajko, miód i zagniataj ciasto.
Uformuj ciasto w grube kiełbaski, pokrój w poprzek na kawałki o grubości około 5 centymetrów. Nadaj każdemu kawałkowi kształt pączka.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy