Nie wiesz, co ugotować z twarogiem? Skorzystaj z mojego prostego przepisu. Różowe i aromatyczne soki z twarogiem są idealne z filiżanką kakao lub ciepłego mleka. Są kochane przez dzieci i dorosłych, są przydatne i dość satysfakcjonujące.
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 1 szt.
- śmietana - 2 art.
- masło - 70 g
- cukier - 70 g
- sól - szczypta
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- twaróg - 300 g
- śmietana - 2 art.
- jaja kurze - 1 szt.
- mleko - 1 art.
- cukier - 2 art.
- cukier waniliowy - 15 g
- skrobia kukurydziana - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce wymieszaj jajko, cukier, śmietanę i zmiękczone masło.
Połącz przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawaj do miski do innych potraw. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotuj nadzienie: przetrzyj twaróg przez sito, połącz ze śmietaną, białkiem i cukrem, dodaj skrobię. Mieszaj, aż będzie gładka.
Schłodzone ciasto rozwałkować o grubości 3 mm, za pomocą specjalnego kształtu, koła lub miski wyciąć koła.
Połóż łyżkę twarogu na jednej połowie koła, przykryj drugą połową, lekko dociśnij (nie zamykaj całkowicie ciasta).
Uformowane soczyście ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować mieszanką żółtkowo-mleczną.
Piecz soki w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190°C przez 15-20 minut. Posyp schłodzone soczyście cukrem lub cukrem pudrem.