Ciekawą wersją popularnego dania są naleśniki ziemniaczane. Możesz użyć świeżo ugotowanych ziemniaków lub resztek po obiedzie. Główną cechą jest to, że ciasto bardzo łatwo się rozrywa, więc należy je bardzo ostrożnie obrócić!
Składniki
- mąka - 1 szkło
- mleko (ciepły) – 400 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- ziemniaki - 300 g
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 0,25 łyżeczka
- cukier - 0,5 CZ. l
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 CZ. l.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki w mundurach, aż będą ugotowane.
Ostudzić, obrać i zmiażdżyć tłuczkiem.
Lekko ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj połowę ciepłego mleka, czosnek i masę ziemniaczaną przepuszczoną przez prasę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Wlej trochę ciasta i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor, delikatnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty. Powtórz kroki z resztą ciasta.