Ten przepis na żurawinę będzie potrzebował bardzo mało. Jagodę należy najpierw zmielić w blenderze lub dokładnie rozgnieść w moździerzu. Jeśli to możliwe, przetrzyj przecier jagodowy przez sitko, aby usunąć twarde cząstki.
Składniki
- mąka - 450 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- świeże drożdże - 15 g
- cukier - pół szklanki
- sól - na czubku noża
- woda - 200 ml
- żurawina - 1 art.
- Olej roślinny - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier.
Dodaj 2 łyżki. l. mąka, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
Zetrzyj żurawinę tłuczkiem lub puree w blenderze.
Połącz przesianą mąkę, ciasto, przecier żurawinowy, jajko i sól.
Zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 1 godzinę w cieple. W tym czasie powinno dobrze rosnąć.
Uformuj małe pączki i smaż na oleju na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy