Baursaki przypominają mi małe pączki. Gotuję je w mleku i drożdżach, a na koniec posypuję cukrem pudrem, polewam miodem lub zanurzam w dżemie. To wspaniały przepis na domowe wypieki, który uwielbiają wszyscy, którzy przychodzą do mnie na herbatę.
Składniki
- mąka - 700 g
- mleko - 2 szklanki
- cukier - 1 art. l
- suche drożdże - 10 g
- sól - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko w misce, wlej tam drożdże, dodaj cukier i sól, dobrze wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
Dodaj mąkę do ciasta, dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut, po przykryciu ciasta ręcznikiem. Po 30 minutach dobrze wymieszaj ciasto i pozostaw na kolejne 15 minut.
Weź garnek z grubym dnem, wlej tam olej słonecznikowy i zagotuj.
Z ciasta uformuj kulki, wrzuć je do oleju i gotuj, aż będą złote. Połóż kulki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przenieś baursaki na półmisek i posyp cukrem pudrem. Możesz również polać je dowolnym słodkim syropem lub czekoladą.