pieczenie 21.12.2022

Baursaki na mleku i drożdżach

1 godz. 0 min.
10 porcji
Baursaki na mleku i drożdżach
Maxim Ślusarczuk, stock.adobe.com
0

Baursaki przypominają mi małe pączki. Gotuję je w mleku i drożdżach, a na koniec posypuję cukrem pudrem, polewam miodem lub zanurzam w dżemie. To wspaniały przepis na domowe wypieki, który uwielbiają wszyscy, którzy przychodzą do mnie na herbatę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko w misce, wlej tam drożdże, dodaj cukier i sól, dobrze wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Dodaj mąkę do ciasta, dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut, po przykryciu ciasta ręcznikiem. Po 30 minutach dobrze wymieszaj ciasto i pozostaw na kolejne 15 minut.

Weź garnek z grubym dnem, wlej tam olej słonecznikowy i zagotuj.

Z ciasta uformuj kulki, wrzuć je do oleju i gotuj, aż będą złote. Połóż kulki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przenieś baursaki na półmisek i posyp cukrem pudrem. Możesz również polać je dowolnym słodkim syropem lub czekoladą.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy