Kazachskie baursaki na kefirze są jeszcze wspanialsze niż te, które gotujesz na mleku. Ponadto jest to tradycyjny przepis na przygotowanie tego dania, który jest zwykle stosowany w Kazachstanie. Umiarkowanie słodkie, bujne i rozpływające się w ustach-próbujemy .
Składniki
- kefir - 500 ml
- mąka - 650 g
- cukier - 2 art. l
- olej słonecznikowy - 500 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 10 g
- masło - 50 g
- sól - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do gotowania użyj ciepłego kefiru i rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.
W misce wymieszaj kefir, sól, cukier i proszek do pieczenia ciasta. Pozostaw na 10 minut.
Teraz dodaj masło i część mąki do kefiru. Dobrze wymieszaj i dodaj resztę mąki. Zagnieść gęste ciasto, zwinąć w kiełbasę i podzielić na porcje.
W rondlu rozgrzej olej. Z ciasta rozwałkuj kulki i wrzuć je do oleju do smażenia. Gdy kulki staną się złote, wyjmij je na ręcznik papierowy. Następnie przełóż na głęboki talerz i polej miodem lub posyp cukrem pudrem.