Spróbuj zrobić naleśniki według tego przepisu! Roztopione mleko nadaje im apetyczny aromat, niezwykły smak i bardzo piękny kolor. Można je podawać z syropem, skondensowanym mlekiem, kwaśną śmietaną, dżemem, świeżymi jagodami i marmoladą.
Składniki
- Ghee milk (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 1,5 szklanki
- cukier - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- masło - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko ubij jajko z cukrem.
Dodaj mleko, kwas cytrynowy i mieszaj, aż się połączą.
Osobno wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę.
Wymieszaj suche i płynne półfabrykaty. Ciasto powinno być gęste, jak tłusta śmietana.
Posmaruj patelnię olejem, podgrzej i wlej trochę ciasta na środek patelni.
Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy