pieczenie 10.03.2022

naleśniki na roztopionym mleku

30 min
4 porcje
Naleśniki na roztopionym mleku
ricka_kinamoto, stock.adobe.com
0

Spróbuj zrobić naleśniki według tego przepisu! Roztopione mleko nadaje im apetyczny aromat, niezwykły smak i bardzo piękny kolor. Można je podawać z syropem, skondensowanym mlekiem, kwaśną śmietaną, dżemem, świeżymi jagodami i marmoladą.

Składniki

  • Ghee milk (ciepły) – 200 ml
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 1,5 szklanki
  • cukier - 3 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • wanilina - na czubku noża
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • masło - 60 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Lekko ubij jajko z cukrem.

Dodaj mleko, kwas cytrynowy i mieszaj, aż się połączą.

Osobno wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę.

Wymieszaj suche i płynne półfabrykaty. Ciasto powinno być gęste, jak tłusta śmietana.

Posmaruj patelnię olejem, podgrzej i wlej trochę ciasta na środek patelni.

Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy