Upieczmy dziś ciasto ziemniaczane! Podawaj lepiej na gorąco, gdy ser jest jeszcze zamrożony. Możesz dodać swój ulubiony sos lub keczup. W praktyce porcja takiego ciasta i sałatki warzywnej wystarcza na długi czas, aby zaspokoić głód.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 360 g
- mleko (ciepły) – 1 szklanka
- ziemniaki (gotowane) – 400 g
- ser (solidny) – 150 g
- cebula - 2 kawałki
- majonez - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki.
Obierz cebulę i posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Posyp zmieloną gałką muszkatołową.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i mlekiem.
Dodaj ziemniaki, ser, cebulę i dobrze wymieszaj.
Dodaj majonez, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy