pieczenie 13.11.2022

Charlotte ze śliwkami

1 godz. 15 min.
8 porcji
Charlotte ze śliwkami
Anzhela, stock.adobe.com
0

W sezonie zbiorów śliwek proponujemy upiec bardzo prosty, ale jednocześnie niezwykle smaczny deser - Charlotte. Śliwka jako nadzienie sprawia, że ciasto jest soczyste i miękkie. Nasz przepis nie zajmie ci dużo czasu na przygotowanie, a wynik zachwyci twoje słodycze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwki, pokrój na pół, usuń pestkę.

Aby przygotować ciasto biszkoptowe, ubij jajka do miski miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy. Ubijaj, aż utworzy się gęsta piana.

Przesiej 2 szklanki mąki pszennej do miski, dodaj proszek do pieczenia, zetrzyj 2 łyżeczki.skórki z cytryny. Wymieszać.

Wlej ¼ ciasta do naczynia żaroodpornego, smarując je olejem roślinnym.

Połóż połówki śliwek w jednej warstwie na warstwie ciasta.

Ponownie wlej ¼ ciasta. I rozłóż śliwki w ten sam sposób. Wylej resztki ciasta, spłaszcz wierzch szpatułką.

Wyślij Charlotte do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Wyjmij ciasto z piekarnika. Niech ostygnie. Połóż na talerzu i posyp cukrem pudrem na wierzchu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy