W sezonie zbiorów śliwek proponujemy upiec bardzo prosty, ale jednocześnie niezwykle smaczny deser - Charlotte. Śliwka jako nadzienie sprawia, że ciasto jest soczyste i miękkie. Nasz przepis nie zajmie ci dużo czasu na przygotowanie, a wynik zachwyci twoje słodycze.
Składniki
- mąka - 200 g
- śliwki - 1 kg
- cukier - 2 st
- jaja kurze - 8 sztuk
- Olej roślinny - 1 CZ. l
- cukier waniliowy - 1 CZ. l
- Skórka z cytryny - 1 CZ. l
- proszek do pieczenia ciasta - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwki, pokrój na pół, usuń pestkę.
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, ubij jajka do miski miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy. Ubijaj, aż utworzy się gęsta piana.
Przesiej 2 szklanki mąki pszennej do miski, dodaj proszek do pieczenia, zetrzyj 2 łyżeczki.skórki z cytryny. Wymieszać.
Wlej ¼ ciasta do naczynia żaroodpornego, smarując je olejem roślinnym.
Połóż połówki śliwek w jednej warstwie na warstwie ciasta.
Ponownie wlej ¼ ciasta. I rozłóż śliwki w ten sam sposób. Wylej resztki ciasta, spłaszcz wierzch szpatułką.
Wyślij Charlotte do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Niech ostygnie. Połóż na talerzu i posyp cukrem pudrem na wierzchu.