Baursaki baszkirskie są wyjątkowe. Są jeszcze bardziej przewiewne i delikatne w środku. A poza tym słodkie i niesamowicie aromatyczne. Są przygotowywane na co dzień i na specjalną okazję, ponieważ są uniwersalną ucztą na herbatę. Gotowe baursaki przykryć cukrem pudrem.
Składniki
- mąka - 600 g
- mleko - 50 ml
- jaja kurze - 5 sztuk
- cukier - 1 art.
- Ghee - 1 art.
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka, mleko, masło, cukier i sól trzepaczką.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, zagniataj ciasto i odstaw na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole i pokrój losowo na małe kawałki.
Smażyć baursaki w częściach na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy