Masz zamiar upiec Charlotte, ale zabrakło jajek? Nie ma znaczenia, możesz ugotować pyszne ciasto bez nich. Dzięki kefirowi i proszkowi do pieczenia ciasto jest przewiewne. Dzielę się sprawdzonym przepisem, który wiele razy pomógł mi w takich sytuacjach.
Składniki
- jabłka - 400 g
- mąka - 220 g
- Manka - 4 art.
- kefir - 1 szkło
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 1 szklanka
- sól - 0,25 CZ. l.
- masło - 30 g
- oliwa z oliwek (do smarowania) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj ciepły kefir z semoliną i pozostaw na 15 minut, aby płatki miały czas na pęcznienie.
Dodaj stopione masło, sól, cukier, esencję waniliową i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Wsyp plasterki jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Posmaruj formę oliwą z oliwek, wyłóż ciasto i spłaszcz.
Piecz Charlotte przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy